Προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος αγρότης
Η διαδικασία για να γίνει κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως σύνθετη. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να εμφανιστεί στο αγροτικό δυναμικό:
- Καταρχήν πρέπει να έχει στην κατοχή του κάποια αγροτεμάχια είτε ιδιόκτητα, είτε ενοικιαζόμενα τα οποία και θα καλλιεργηθούν στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
- Πρέπει τον καιρό που θα γίνονται οι δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ - ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου), τα αγροτεμάχια αυτά να δηλωθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
- Αφού γίνει η δήλωση καλλιέργειας, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να εγγραφεί στον ΟΓΑ.
- Αφού ολοκληρωθούν τα παραπάνω βήματα απαραίτητη είναι η εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών.
- Τέλος στη φορολογική δήλωση που θα κάνει του χρόνου πρέπει να δηλώσει γεωργικό εισόδημα τουλάχιστον στο 35% του συνολικού εισοδήματος.
Πρέπει να σημειωθεί πως από τη στιγμή που κάποιος προχωρήσει και ενταχθεί στο αγροτικό δυναμικό, μπορεί να αιτηθεί ένταξης στα διάφορα κοινοτικά προγράμματα που αφορούν τον αγροτικό πληθυσμό. Χάνει όμως το δικαίωμα (κατά πάσα πιθανότητα) να ενταχθεί σε πρόγραμμα "Νέων Αγροτών", όταν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενεργοποιηθεί. Χρειάζεται επίσης προσοχή στη σύνταξη των απαραίτητων εγγράφων για το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να λάβουν την επιδότηση-ενίσχυση του "Νέου Γεωργού".
Σχετικές σελίδες
- Επαγγελματίας αγρότης
- Εγγραφή στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων
- Μέτρο 112 "Εγκατάσταση νέων γεωργών"
- Καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης
Σύνδεσμοι
- Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ)
- Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ)