Υδρωπικία ψαριών (dropsy)

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Υδρωπικία ψαριών (dropsy)
Υδρωπικία ψαριών (dropsy)

Πρόκειται για βακτηριακή μόλυνση, προερχόμενη από ιό, γενετική αιτία, αιτία που οφείλεται στο μεταβολισμό, αιτία προερχόμενη από τροφή.

Τα ψάρια αποκτούν και φαίνονται να έχουν πρησμένη την κοιλιά τους. Τα λέπια μπορεί να πεταχτούν έξω σχηματίζοντας γωνίες 90 μοιρών ως προς το σώμα, που δίνει στα ψάρια την εμφάνιση κουκουναριού. Μπορεί να παρατηρηθεί έντονο κόκκινο χρώμα στην έδρα ή και στα βράγχια. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν πληγές. Είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν λευκά ή γενικότερα χλωμά σε σχέση με τα κανονικά περιττωματικά απορρίμματα που είναι συνεχή σε μορφή κλωστής. Υπάρχει η περίπτωση υγρό να συσσωρεύσει μέσα στην κοιλότητα στο σώμα τους. Αρκετές φορές έχει αναφερθεί το ένα ή και τα δύο από τα μάτια να προεξέχουν. Η εξοφθαλμία (ασθένεια pop-eye) αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα για Dropsy ή για κάποια άλλη εσωτερική σηψαιμία (καταστροφή των εσωτερικών οργάνων).

Κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα Dropsy [1] (κυρίως η όψη κουκουναριού και η εξοφθαλμία), στα θηλυκά ψάρια που είναι ώριμα με τα αυγά, όμως δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι ασθενούν.

Επειδή το dropsy οδηγεί σε μια σημαντική αλλαγή στον όγκο και την πυκνότητα των ψαριών, συνοδεύεται συχνά από τα προβλήματα πλευστότητας και κολύμβησης. Για αυτό το λόγο μερικές φορές το ψάρι κάθεται στο βυθό ή επιπλέει στην επιφάνεια.

Το Dropsy είναι μόλυνση η οποία προκαλείται στα εσωτερικά όργανα του ψαριού, με αποτέλεσμα αν δεν γίνει θεραπεία σε αρχικό στάδιο, αυτά να αρχίσουν να καταστρέφονται.

Δεδομένου ότι dropsy μπορεί να προκληθεί από έναν ή περισσότερους παράγοντες, είναι δύσκολο να αναφέρουμε μια κοινή αιτία για όλους τους παράγοντες. Μπορούμε και πρέπει να θεωρούμε το Dropsy ως σύμπτωμα κάποιων ασθενειών και όχι σαν ασθένεια από μόνη της.

Πολλές φορές το σύμπτωμα προέρχεται από κάποιο γαστρικό οίδημα. Επίσης κάποια βλάβη των νεφρών είναι πολύ πιθανή.

Εάν υπάρχει βακτηριακή μόλυνση μπορεί να έχει προκληθεί σαν αποτέλεσμα από εσωτερική αιμορραγία του ψαριού και καταστροφή σειράς εσωτερικών οργάνων. Ανάλογα προβλήματα μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από κάποιο εσωτερικό καρκίνο στο ψάρι. Άλλη πιθανότητα είναι να έχουμε μόλυνση από εσωτερικά παράσιτα, τα οποία είτε μεγαλώνουν μέσα στο σώμα και γι' αυτό προκαλείται η διόγκωση, είτε καταστρέφουν τα όργανα. Στην περίπτωση των παρασίτων υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν και τα υπόλοιπα ψαράκια του ενυδρείου μας.

Επίσης μπορεί να είναι προερχόμενη από μόλυνση με ιό, διατροφικά προβλήματα, καθώς και να σχετίζεται με προβλήματα μεταβολισμού ή άλλα οσμορυθμιστικά (osmoregulatory) προβλήματα.

Τέλος συμπτώματα Dropsy μπορούν να προκληθούν από κακή ποιότητα νερού, απότομες μεταβολές θερμοκρασίας, κακές συνθήκες διαβίωσης του ψαριού ή ακόμα και μετά από ισχυρό στρεσάρισμά του.

Η απομόνωση του ψαριού σε ενυδρείο καραντίνας είναι ενδεδειγμένη δεδομένου ότι η θεραπεία είναι πολύ πιθανόν να καταστρέψει τη βιολογία του φίλτρου σας. Επίσης η απομόνωση δίνει την απαραίτητη ηρεμία στο ψάρι ώστε να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί αυτοάμυνας του οργανισμού του. Τέλος εάν η αιτία είναι μεταδοτική (πχ παράσιτα κ.α.) θα πρέπει να προστατευτούν τα άλλα ψάρια του ενυδρείου.

Το πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον νερού με αλάτι που θα το προστατέψει από απώλειες άλατος και θα βοηθήσει στην επούλωση ανοικτών πληγών και τέλος θα το προστατέψει από διάφορες δευτερογενείς μολύνσεις. Προσθέστε το νερό ενυδρειακό ή τυροκομικό αλάτι, σε αναλογία 3 γραμμάρια ανά λίτρο νερού.

Το επόμενο βήμα είναι να αρχίσει ένας κύκλος 2 εβδομάδων (14 ημερών) με χορήγηση διαφόρων αντιβακτηριδιακών (ευρύ φάσμα) που θα δίδονται με την μορφή εμποτισμένων τροφίμων. Δηλαδή θα μουσκέψετε τη τροφή εντός του σκεβάσματος και κατόπιν θα την χορηγείτε.

Επίσης για τη περίπτωση ενδείκνυται ένα 24ώρο λουτρό σε 2 ppl Nitrofurazone ή ανάλογο φάρμακο.




Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Aquaspace, Ασθένεια ψαριών Dropsy-Υδρωπικία