Οίνος ΟΠΕ

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 11:22, 13 Μαρτίου 2013 υπό τον A papageorgiou (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή οινική νομοθεσία οι ελληνικοί οίνοι με "Ονομασία Προέλευσης Ελεγχόμενη" (ΟΠΕ) εντάσσονται στην κατηγορία των προϊόντων ΠΟΠ.

Οι ζώνες των οίνων ΠΟΠ - ΟΠΕ είναι εξ ίσου ιστορικές αμπελουργικές και καθορισμένες γεωγραφικά περιοχές στις οποίες, όπως και με τους οίνους ΠΟΠ (ΟΠΑΠ), οι οίνοι ΠΟΠ (ΟΠΕ) παράγονται από οινοποιεία μέσα στη ζώνη.

Οι οίνοι "Ονομασίας Προελεύσεως Ελεγχόμενη" (ΟΠΕ) πρέπει να πληρούν απαραιτήτως τους όρους των οίνων "Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας" (ΟΠΑΠ) και επιπλέον:

  • παράγονται από σταφύλια επιλεγμένων αμπελώνων, χαμηλών στρεμματικών αποδόσεων που καλλιεργούνται σε εδάφη κατάλληλα για την παραγωγή οίνων ποιότητας
  • πληρούν συγκεκριμένους όρους όσον αφορά στο σύστημα κλάδευσης των αμπελώνων και την ελάχιστη περιεκτικότητα του γλεύκους σε σάκχαρα

Υπάρχουν, όμως, και σαφείς διαφορές ως προς τους οίνους ΠΟΠ (ΟΠΑΠ).

Κατ' αρχάς, πρόκειται αποκλειστικώς για γλυκείς οίνους που παράγονται με δύο τρόπους.

  • Ο ένας είναι με προσθήκη αλκοόλ οινικής προέλευσης (ενισχυμένοι οίνοι). Ένας τέτοιος οίνος χαρακτηρίζεται ως φυσικός γλυκύς. Είναι η χρήση του αλκοόλ που κάνει αυτούς τους οίνους ελεγχόμενους.
  • Ο άλλος τρόπος είναι με τη συμπύκνωση του σταφυλιού με διάφορες φυσικές τεχνικές (υπερ - ωρίμανση, λιάσιμο, αερισμός). Ένας τέτοιος οίνος χαρακτηρίζεται ως φυσικώς γλυκύς, ενώ αν έχει γίνει λιάσιμο των σταφυλιών μπορεί να λέγεται και λιαστός.

Μια άλλη μεγάλη διαφορά ως προς τους οίνους ΠΟΠ - ΟΠΑΠ είναι το εύρος των ποικιλιών, που στους οίνους ΠΟΠ - ΟΠΕ περιορίζονται στο μοσχάτο (μικρόρωγο ή Αλεξανδρείας) για τους λευκούς και τη μαυροδάφνη (μαζί με κορινθιακή σταφίδα) για τους ερυθρούς.

Οι οίνοι ΠΟΠ (ΟΠΕ) φέρουν υποχρεωτικώς στο λαιμό της φιάλης τη χαρακτηριστική μπλε ταινία.

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία