Τεχνολογικά χαρακτηριστικά βαμβακιού

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 09:03, 27 Φεβρουαρίου 2013 υπό τον A papageorgiou (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι ίνες του βαµβακιού προέρχονται από την επιµήκυνση των επιδερµικών τριχών του σπόρου και αποτελούνται εποµένως από ένα κύτταρο το οποίο αρχικά επιµηκύνεται. Η επιµήκυνση αρχίζει από την στιγµή της άνθησης και ολοκληρώνεται συνήθως σε 16-20 ηµέρες. Μόλις τελειώσει η επιµήκυνση αρχίζει η πάχυνση η οποία πραγµατοποιείται με την εναπόθεση νηµάτων κυτταρίνης στο εσωτερικό του κυττάρου της ίνας και καθορίζει την αντοχή της. Συνήθως ολοκληρώνεται μέσα σε 3 εβδοµάδες.

Η ποιότητα των ινών του βαµβακιού εκτιµάται με βάση κάποια χαρακτηριστικά τα οποία επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες και είναι τα εξής:

  • Μήκος. Είναι από τα σπουδαιότερα τεχνολογικά χαρακτηριστικά.

∆ιεθνώς έχει επικρατήσει η εξής ταξινόµηση των ποικιλιών του βαµβακιού :

  1. Μακροίνες : μήκος ίνας μεγαλύτερο των 35mm
  2. Μεσοίνες : μήκος ίνας μεγαλύτερο των 25-35mm
  3. Βραχύινες : μήκος ίνας μεγαλύτερο των 15-19mm

Τα ελληνικά βάµβακα έχουν μήκος γύρω στα 25-30mm. Μεγάλη σηµασία έχει και η οµοιοµορφία του μήκους, η οποία ευνοεί τη νηµατοποίηση και μειώνει τις απώλειες. Υπάρχουν ειδικές τεχνικές και συσκευές οι οποίες προσδιορίζουν την οµοιοµορφία του μήκους.

  • Αντοχή. Υπάρχει αρνητική συσχέτιση μεταξύ του μήκους της ίνας και της αντοχής. Υπάρχουν ειδικά όργανα (Pressley, Stelometer) για τον υπολογισµό της.
  • Λεπτότητα. Η λεπτότητα καθορίζεται από τις διαστάσεις κάθε ίνας (πάχος τοιχώµατος, διάµετρος, βάρος, κ.λπ.) που επηρεάζει την λεπτότητα και αντοχή του νήµατος καθώς επίσης τη γυαλάδα και την απορρόφηση της βαφής. Επιθυµούµε όσο το δυνατόν λεπτότερες ίνες.
  • Ωριµότητα. Η ωριµότητα επιδρά στη κλωστική αξία, στην οµοιοµορφία και στην εµφάνιση του νήµατος, η οποία μειώνεται όσο αυξάνει το ποσοστό των ανώριµων και νεκρών ινών.

Βαµβάκι καλής ποιότητας είναι αυτό που έχει μακριές, οµοιόµορφες ίνες, μεγάλη αντοχή, λεπτότητα και λίγες ανώριµες ή νεκρές ίνες.

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  • "Η βαμβακοκαλλιέργεια στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, προβλήματα και προοπτικές",Πτυχιακή εργασία των Λάλλα Νίκης - Μπάρδα Χρήστου, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, Θεσσαλονίκη 2011