Μελιτζάνα θερμοκηπίου προϊόν

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 14:26, 21 Νοεμβρίου 2013 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συσκευασία

Υπάρχουν διάφορα είδη συσκευασίας για τη μεταφορά και εμπορία των καρπών. Κατάλληλα μέσα συσκευασίας είναι διάφοροι τύποι κιβωτίων όπως ανοικτά επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά και ξύλινα καφάσια (για τις τοπικές αγορές) και χάρτινα κιβώτια που κλείνουν (για τις τοπικές αγορές και για εξαγωγή). Τα μικρά κιβώτια είναι πιο βολικά. Η μεταφορά των καρπών γενικά δεν παρουσιάζει προβλήματα, θα πρέπει μόνο τα κιβώτια να είναι αρκετά στερεά. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της συσκευασίας πιπεριάς.[1]

Συντήρηση

Οι καρποί της μελιτζάνας μπορούν να αποθηκευτούν για περίοδο 2 - 3 εβδομάδων σε θερμοκρασία 10 - 15oC και υγρασία 80 - 95% σχετική υγρασία (Σ.Υ), χωρίς απώλεια στην ποιότητα με την προϋπόθεση ότι έχουν συγκομιστεί ώριμοι. Σύντομη αποθήκευση για 7 - 10 ημέρες μπορεί να γίνεται στους 7 - 10oC και σχετική υγρασία 90 - 95%. Παρατεταμένη αποθήκευση σε θερμοκρασίες κάτω των 10oC έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση σημαδιών ψύχους - κρυοτραυματισμού (chilling injury) στους καρπούς. Οι καρποί αυτοί μετά τη μετακίνησή τους σε συνθήκες δωματίου καταστρέφονται και γίνονται ακατάλληλοι για εμπορία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θερμοκρασίες πάνω από 20oC στο συσκευαστήριο, προκαλούν γρήγορη καταστροφή του καρπού και πρέπει να αποφεύγονται.[2]

Διαθρεπτική αξία

Η αντιοξειδωτική δράση της μελιτζάνας επικεντρώνεται σε μία ανθοκυανίνη, την nasunin. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι η ουσία αυτή προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών. Είναι γνωστό ότι οι ελεύθερες ρίζες υπάρχουν και δημιουργούνται από διάφορες αιτίες (άγχος, τροφή, υπεριώδης ακτινοβολία, μόλυνση ατμόσφαιρας κα) στο σώμα μας. Μπορούν και επιτίθενται είτε στην κυταρρική μεμβράνη των κυτάρρων (και πιο συγκεκριμένα στο λιπιδικό τους τμήμα) είτε στον πυρήνα αλλάζοντας το γενετικό τους υλικό. Έτσι γίνεται φανερό ότι οποιαδήποτε ουσία που εμποδίζει την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών αποτελεί ουσιαστικά έναν τύπο 'ασπίδας' του οργανισμού μας. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά και η μελιτζάνα ανήκει στην κατηγορία εκείνη των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται σε αφθονία καθώς προάγει τον αμυντικό μηχανισμό του σώματός μας κατά της επικίνδυνης δράσης των ελευθέρων ριζών. Λίγες πληροφορίες πάνω στη σελίδα που ακολουθεί:

Διαθρεπτική αξία μελιτζάνας[3]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Η θερμοκηπιακή βιολογική καλλιέργεια της πιπεριάς, πτυχιακή εργασία της φοιτήτριας Βοσκάκη Αικατερίνης.Ηράκλειο 2013.
  2. Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αθήνα 2001.
  3. H διατροφική αξία της μελιτζάνας, του Αναστάσιου Παπαλαζάρου Κλινικού Διαιτόλογου-Διατροφολόγου.