Σπορόφυτα υποκείμενα ροδακινιάς

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 08:36, 26 Ιουνίου 2015 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Σπορόφυτα ροδακινιάς

Συνιστώνται για αμμοπηλώδη εδάφη, που αποστραγγίζουν καλά. Δεν ενδείκνυνται σε εδάφη που προϋπήρχε ροδακινιά. Δεν ανέχεται ασβεστώδη εδάφη με ενεργό ανθρακικό ασβέστιο πάνω από 3-4%. Παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα μ' όλες τις ποικιλίες της ροδακινιάς. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι σπόροι των πρώιμων ποικιλιών είναι ακατάλληλοι ως πολλαπλασιαστικό υλικό, γιατί το ποσοστό βλαστικότητάς τους συνήθως είναι χαμηλό. Τα σπορόφυτα του υποκείμενου Siberian C θεωρούνται ανθεκτικά σε χαμηλές θερμοκρασίες εδάφους μέχρι -11oC. Συμπεριφέρεται καλά σε ελαφρά, αμμώδη εδάφη και προσδίνει στο εμβόλιο νανισμό περίπου 15%.


Σπορόφυτα βερυκοκκιάς

Τα σπορόφυτα βερυκοκκιάς σπάνια χρησιμοποιούνται ως υποκείμενο της ροδακινιάς. Η ένωση εμβολίου και υποκείμενου στο σημείο εμβολιασμού δεν είναι πάντοτε επιτυχής, αλλά αρκετοί ροδακινεώνες αυτού του συνδυασμού έδωσαν μέτρια ικανοποιητικές σοδειές για πολλά χρόνια. Συνιστάται η χρησιμοποίηση τους, ως υποκείμενο, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.


Σπορόφυτα αμυγδαλιάς

Τα σπορόφυτα αμυγδαλιάς σπάνια χρησιμοποιούνται ως υποκείμενο της ροδακινιάς. Είναι δυνατό δένδρα αυτού του συνδυασμού να αναπτυχθούν καλά, αλλά γενικά δε θεωρείται η συμβίωση του συνδυασμού αυτού ικανοποιητική. Τα δένδρα παρουσιάζουν συχνά νανισμό και είναι βραχύβια. Ενδείκνυνται για ασβεστώδη εδάφη. Συνιστάται η χρησιμοποίηση τους, ως υποκείμενο, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.


[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.