Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εκτροφή κρεοπαραγωγών ορνίθων"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 31: Γραμμή 31:
 
Ο αερισμός του χώρου μπορεί να είναι φυσικός (με ανοίγματα) ή τεχνητός (με χρήση ανεμιστήρων). Με την εφαρμογή αερισμού επιτυγχάνεται η απομάκρυνση της σκόνης, της υγρασίας και των επιβλαβών αερίων όπως CO<sub>2</sub> και NH<sub>3</sub>.
 
Ο αερισμός του χώρου μπορεί να είναι φυσικός (με ανοίγματα) ή τεχνητός (με χρήση ανεμιστήρων). Με την εφαρμογή αερισμού επιτυγχάνεται η απομάκρυνση της σκόνης, της υγρασίας και των επιβλαβών αερίων όπως CO<sub>2</sub> και NH<sub>3</sub>.
  
Ο φωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο για την [[Όρνιθες |όρνιθα]] αφού επηρεάζεται σημαντικά τόσο από την ένταση όσο και από τη διάρκεια της φωτεινής περιόδου. Η μεγάλη ένταση φωτός δημιουργεί υπερδιέγερση και επιθετικότητα. Κατά τη διάρκεια της φωτεινής περιόδου τα ορνίθια είναι δραστήρια, σε αντίθεση με το σκοτάδι. Στο pdf που ακολουθεί παρατίθενται αναλυτικές πληροφορίες για το σύστημα εκτροφής κρεοπαραγωγών ορνίθων με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. [[media:Σύστημα εκτροφής κρεοπαραγωγών ορνίθων.pdf|Σύστημα εκτροφής κρεοπαραγωγών ορνίθων]].
+
Ο φωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο για την [[Όρνιθες |όρνιθα]] αφού επηρεάζεται σημαντικά τόσο από την ένταση όσο και από τη διάρκεια της φωτεινής περιόδου. Η μεγάλη ένταση φωτός δημιουργεί υπερδιέγερση και επιθετικότητα. Κατά τη διάρκεια της φωτεινής περιόδου τα ορνίθια είναι δραστήρια, σε αντίθεση με το σκοτάδι.  
  
 
[[έχει τύπο εκτροφής::Εκτροφή πτηνών| ]]
 
[[έχει τύπο εκτροφής::Εκτροφή πτηνών| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::10| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::10| ]]
 +
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
 +
<references>
 +
 +
<ref name="Σύστημα εκτροφής κρεοπαραγωγών ορνίθων"> [[media:Σύστημα εκτροφής κρεοπαραγωγών ορνίθων.pdf|Σύστημα εκτροφής κρεοπαραγωγών ορνίθων]]</ref>
 +
 +
</references>
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 +
__NOTOC__

Αναθεώρηση της 11:03, 23 Ιουνίου 2015

Όρνιθες εκτρεφόμενες για κρεοπαραγωγή
Θερμομητέρα
Παραλαβή-άφιξη νεοσσών

Η εκτροφή κρεοπαραγωγών ορνίθων ή αλλιώς broilers γίνεται με εξειδικευμένο ζωικό υλικό (υβρίδια κρεοπαραγωγής, Cobb, Ross, Hubbard, Hybro κ.λπ). Η διάρκεια εκτροφής είναι 42 με 45 ημέρες. Το σωματικό βάρος σφαγής κυμαίνεται στα 2,3-2,7 Kg.

Η προετοιμασία του θαλάμου για ένα τέτοιο σύστημα εκτροφής περιλαμβάνει μια σειρά από εργασίες όπως:

  • Σχολαστικό καθαρισμό και απολύμανση,
  • Μυοκτονία-εντομοκτονία,
  • Τοποθέτηση στρωμνής (ρυθμιστής υγρασίας),
  • Έλεγχος εξοπλισμού για καλή λειτουργία (ταΐστρες, ποτίστρες, θερμομητέρες, θερμόμετρα κ.λπ.) και
  • 24h πριν την άφιξη των νεοσσών ο θάλαμος θερμαίνεται και είναι πλήρης εξοπλισμού και τροφής.

Η παραλαβή και η άφιξη των νεοσσών περιλαμβάνει υγιείς και ζωηρούς νεοσσούς με τα τυπικά χαρακτηριστικά του υβριδίου. Η τοποθέτηση των νεοσσών γίνεται είτε σε αλωνάκια (brooders) που περιλαμβάνουν, εκτός της θερμομητέρας και του μόνιμου εξοπλισμού, συμπληρωματικές ταΐστρες και ποτίστρες, έως την 7-10η ημέρα.

Η πυκνότητα στέγασης εξαρτάται από το είδος του θαλάμου (αν είναι ανοιχτός ή κλειστός), απ'το επίπεδο μόνωσης, απ'τις κλιματικές συνθήκες (αν το κλίμα είναι θερμό ή ψυχρό), απ'τον εξοπλισμό αερισμού-δροσισμού του θαλάμου, απ'το βάρος σφαγής, απ'το επίπεδο διαχείρισης της εκτροφής κι απ'τους κανόνες για την ευζωϊα των ορνιθίων.

Η παροχή καθαρού και φρέσκου νερού καλής ποιότητας είναι ζωτικής σημασίας. Η κατανάλωση νερού είναι 1,6-2 επί την κατανάλωση τροφής και αυξάνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 10-16oC, χαμηλότερη το καλοκαίρι και υψηλότερη το χειμώνα, 20-25oC κατά την παραλαβή των νεοσσών.

Οι ποτίστρες διακρίνονται σε 2 τύπους:

  1. Ανοιχτού τύπου και
  2. Κλειστού τύπου.

Οι ανοιχτού τύπου διακρίνονται σε τύπου καμπάνας ή τύπου κυπέλου. Το μειονέκτημά τους είναι η μειωμένη καθαρότητα του νερού και ο συχνός καθαρισμός. Ενώ οι ποτίστρες κλειστού τύπου διακρίνονται σε τύπου πιπίλας υψηλής ροής ή τύπου πιπίλας χαμηλής ροής.

Η θερμοκρασία κατά την παραλαβή των νεοσσών είναι 32-33oC ενώ στη συνέχεια μειώνεται κατά 3oC εβδομαδιαία για να φτάσουν τους 19-21oC την 4η εβδομάδα.

Όσο αφορά στη σχετική υγρασία, κυμαίνεται στο 40-60% τις πρώτες μέρες και αυξάνεται στο 50-70% μετά την 4η εβδομάδα. Ρυθμιστής της σχετικής υγρασίας είναι η στρωμνή όταν είναι σε καλή κατάσταση.

Ο αερισμός του χώρου μπορεί να είναι φυσικός (με ανοίγματα) ή τεχνητός (με χρήση ανεμιστήρων). Με την εφαρμογή αερισμού επιτυγχάνεται η απομάκρυνση της σκόνης, της υγρασίας και των επιβλαβών αερίων όπως CO2 και NH3.

Ο φωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο για την όρνιθα αφού επηρεάζεται σημαντικά τόσο από την ένταση όσο και από τη διάρκεια της φωτεινής περιόδου. Η μεγάλη ένταση φωτός δημιουργεί υπερδιέγερση και επιθετικότητα. Κατά τη διάρκεια της φωτεινής περιόδου τα ορνίθια είναι δραστήρια, σε αντίθεση με το σκοτάδι.



Βιβλιογραφία

Σφάλμα παραπομπής: Η ετικέτα <ref> που ορίζεται μέσα στο <references> έχει χαρακτηριστικό ομαδοποίησης «» που δεν εμφανίζεται σε προηγούμενο κείμενο.