Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κολοκύθι"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 28: Γραμμή 28:
 
</references>
 
</references>
  
[[Category:Βρώσιμο προϊόν φυτικής προέλευσης]]
+
[[Category:Προϊόν κηπευτικού φυτού]]
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]

Αναθεώρηση της 08:08, 19 Αυγούστου 2013

Κολοκύθια
Κολοκυθοκεφτέδες
Κολοκύθια με πλιγούρι
Γεμιστά με ρύζι και κολοκύθι
Κολοκυθάκια τηγανιτά

Συντήρηση

Τα κολοκύθια μετά τη συγκομιδή πρέπει να φθάσουν γρήγορα στον καταναλωτή (1-2 ημέρες), γιατί δεν διατηρούνται σε καλή κατάσταση για μεγάλο διάστημα. Αν υπάρχει ανάγκη διατήρησης (π.χ μεταφορά σε μακρινές αποστάσεις) τότε οι πιο κατάλληλες συνθήκες είναι θερμοκρασία 4-10oC και σχετική υγρασία 90 για 5-14 ημέρες. Παράταση της θερμοκρασίας αποθήκευσης για μερικές ημέρες κάτω των 10oC προκαλεί ζημιές από ψύχος.[1]

Διατροφική αξία

Η υψηλή περιεκτικότητα του κολοκυθιού σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνη Α και C, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ, παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία των ματιών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στην ενδυνάμωση της καρδιάς και των πνευμόνων και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Μια κούπα κολοκύθι έχει 36 θερμίδες και το 10% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν τη διαδικασία της πέψης, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα και περιορίζουν τη λαιμαργία. Μια κούπα κολοκύθι επιπλέον, περιλαμβάνει το 10% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγνησίου, το οποίο αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου, καθώς και το 19% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης σε μαγγάνιο, το οποίο βοηθάει το σώμα στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και υδατανθράκων, συμβάλλει στην παραγωγή σεξουαλικών ορμονών και είναι καταλύτης στη σύνθεση λιπαρών οξέων και χοληστερίνης. Ένα ακόμα από τα πολλά καλά που προσφέρει στον οργανισμό η υψηλή περιεκτικότητα του κολοκυθιού σε ίνες, είναι και η παρεμπόδιση των καρκινογόνων τοξινών να εγκατασταθούν στην περιοχή του μεγάλου εντέρου. Εκτός του μαγνησίου, το κάλιο στο κολοκύθι, βοηθά στη διατήρηση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Περισσότερες λεπτομέρεις για τη διαθρεπτική αξία του κολοκυθιού παρατίθενται στον παρακάτω σύνδεσμο:

Διατροφική αξία κολοκυθιού[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.
  2. Οι θρεπτικές ιδιότητες του κολοκυθιού.