Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Γενικές πληροφορίες αναπαραγωγής βοοειδών"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(8 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Στα [[Βοοειδή |βοοειδή]], η ήβη εμφανίζεται σε ηλικία 15 μηνών. Ο σεξουαλικός κύκλος των θηλυκών διαρκεί περίπου 21 μέρες. Ένα θηλυκό σε εποχή οίστρου δέχεται το καβαλίκεμα των ομογενών του. Η ωορρηξία λαμβάνει χώρα 10 με 12 ώρες μετά το τέλος του οίστρου. Μετά τον τοκετό, ο οποίος προκαλεί γαλακτοπαραγωγή, τα θηλυκά δεν έχουν οίστρο για 40 έως 90 μέρες ανάλογα με τις ποικιλίες, δεδομένου ότι ο θηλασμός του μόσχου επιμηκύνει στις κρεοπαραγωγές ποικιλίες την περίοδο αυτή.
+
[[Image:Σπέρμα ταύρου.jpg|thumb|px100|Σπέρμα που έχει συλλεχθεί από ταύρο]]
 +
[[Image:Σπέρμα ταύρου II.jpg|thumb|px100|Οι δόσεις σπέρματος ταύρου εμπεριέχονται σε πλαστικές μινι παγιέτες των 0,125 ml και διατηρούνται σε υγρό άζωτο σε -196<sup>o</sup>C]]
  
Η διάρκεια της κύησης είναι περίπου 9 μήνες, αλλά εξαρτάται από την [[φυλές βοοειδών |ποικιλία]], την ηλικία του θηλυκού, τον αριθμό μόσχων που έχει αποκτήσει και τον αριθμό μοσχαριών που γεννιούνται σε κάθε [[Ο τοκετός |τοκετό]]. Τείνει να αυξάνει με το μέγεθος του θηλυκού. Οι βαρύτερες ποικιλίες έχουν κύηση περίπου 293 ημερών έναντι 283 για τις μικρότερες. Οι δαμάλες έχουν διάρκεια κύησης ελαφρά βραχύτερη από τις αγελάδες, στην περίπτωση των διδύμων, επίσης, μειώνεται η διάρκεια της κύησης.
+
 
 +
Στα [[βοοειδή]], η ήβη εμφανίζεται σε ηλικία 15 μηνών. Ο [[Οιστρικός κύκλος αγροτικών ζώων |οιστρικός κύκλος]] των θηλυκών διαρκεί περίπου 21 μέρες. Ένα θηλυκό σε εποχή οίστρου δέχεται το ζευγάρωμα των ομογενών του. Η ωορρηξία λαμβάνει χώρα 10 με 12 ώρες μετά το τέλος του οίστρου. Μετά τον τοκετό, ο οποίος προκαλεί γαλακτοπαραγωγή, τα θηλυκά δεν έχουν οίστρο για 40 έως 90 μέρες ανάλογα με τις φυλές, δεδομένου ότι ο θηλασμός του μόσχου επιμηκύνει στις κρεοπαραγωγές φυλές την περίοδο αυτή.
 +
 
 +
Η διάρκεια της κύησης είναι περίπου 9 μήνες, αλλά εξαρτάται από τη [[φυλές βοοειδών |φυλή]], την ηλικία του θηλυκού, τον αριθμό μόσχων που έχει αποκτήσει και τον αριθμό μοσχαριών που γεννιούνται σε κάθε [[Ο τοκετός |τοκετό]]. Τείνει να αυξάνει με το μέγεθος του θηλυκού. Οι βαρύτερες ράτσες έχουν κύηση περίπου 293 ημερών έναντι 283 για τις μικρότερες. Οι δαμάλες έχουν διάρκεια κύησης ελαφρά βραχύτερη από τις αγελάδες, στην περίπτωση των διδύμων, επίσης, μειώνεται η διάρκεια της κύησης.
  
 
Μια [[Κρεοπαραγωγικός τύπος βοοειδών και οι κυριότερες φυλές |κρεοπαραγωγός αγελάδα]] παράγει μεταξύ 10 και 20 λίτρων γάλακτος τη μέρα κατά το θηλασμό της, ο οποίος διαρκεί μέχρι τον απογαλακτισμό του μόσχου (μεταξύ 6 και 8 μηνών ανάλογα με τα συστήματα) αντίθετα, μια [[Γαλακτοπαραγωγικός τύπος βοοειδών και οι κυριότερες φυλές |γαλακτοπαραγωγός αγελάδα]] η οποία αρμέγεται δίνει κατά μέσον όρο 20 έως 25 λίτρα [[Αγελαδινό γάλα |γάλακτος]] τη μέρα επί 300 ημέρες το χρόνο.
 
Μια [[Κρεοπαραγωγικός τύπος βοοειδών και οι κυριότερες φυλές |κρεοπαραγωγός αγελάδα]] παράγει μεταξύ 10 και 20 λίτρων γάλακτος τη μέρα κατά το θηλασμό της, ο οποίος διαρκεί μέχρι τον απογαλακτισμό του μόσχου (μεταξύ 6 και 8 μηνών ανάλογα με τα συστήματα) αντίθετα, μια [[Γαλακτοπαραγωγικός τύπος βοοειδών και οι κυριότερες φυλές |γαλακτοπαραγωγός αγελάδα]] η οποία αρμέγεται δίνει κατά μέσον όρο 20 έως 25 λίτρα [[Αγελαδινό γάλα |γάλακτος]] τη μέρα επί 300 ημέρες το χρόνο.

Τελευταία αναθεώρηση της 07:06, 26 Αυγούστου 2014

Σπέρμα που έχει συλλεχθεί από ταύρο
Οι δόσεις σπέρματος ταύρου εμπεριέχονται σε πλαστικές μινι παγιέτες των 0,125 ml και διατηρούνται σε υγρό άζωτο σε -196oC


Στα βοοειδή, η ήβη εμφανίζεται σε ηλικία 15 μηνών. Ο οιστρικός κύκλος των θηλυκών διαρκεί περίπου 21 μέρες. Ένα θηλυκό σε εποχή οίστρου δέχεται το ζευγάρωμα των ομογενών του. Η ωορρηξία λαμβάνει χώρα 10 με 12 ώρες μετά το τέλος του οίστρου. Μετά τον τοκετό, ο οποίος προκαλεί γαλακτοπαραγωγή, τα θηλυκά δεν έχουν οίστρο για 40 έως 90 μέρες ανάλογα με τις φυλές, δεδομένου ότι ο θηλασμός του μόσχου επιμηκύνει στις κρεοπαραγωγές φυλές την περίοδο αυτή.

Η διάρκεια της κύησης είναι περίπου 9 μήνες, αλλά εξαρτάται από τη φυλή, την ηλικία του θηλυκού, τον αριθμό μόσχων που έχει αποκτήσει και τον αριθμό μοσχαριών που γεννιούνται σε κάθε τοκετό. Τείνει να αυξάνει με το μέγεθος του θηλυκού. Οι βαρύτερες ράτσες έχουν κύηση περίπου 293 ημερών έναντι 283 για τις μικρότερες. Οι δαμάλες έχουν διάρκεια κύησης ελαφρά βραχύτερη από τις αγελάδες, στην περίπτωση των διδύμων, επίσης, μειώνεται η διάρκεια της κύησης.

Μια κρεοπαραγωγός αγελάδα παράγει μεταξύ 10 και 20 λίτρων γάλακτος τη μέρα κατά το θηλασμό της, ο οποίος διαρκεί μέχρι τον απογαλακτισμό του μόσχου (μεταξύ 6 και 8 μηνών ανάλογα με τα συστήματα) αντίθετα, μια γαλακτοπαραγωγός αγελάδα η οποία αρμέγεται δίνει κατά μέσον όρο 20 έως 25 λίτρα γάλακτος τη μέρα επί 300 ημέρες το χρόνο.