Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Προϊόντα χυμού πορτοκαλιού"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(4 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Μετά από το στάδιο της θερμικής επεξεργασίας ο χυμός ακολουθεί διαφορετικά μονοπάτια με τηδυνατότητα παραγωγής διαφορετικών προϊόντων :
+
Μετά τη [[Θερμική επεξεργασία τροφίμων|θερμική επεξεργασία]] ο χυμός υφίσταται την κατάλληλη επεξεργασία ώστε να παραχθούν τα διάφορα είδη χυμού. Τα διαφορετικά είδη χυμού [[Πορτοκάλι|πορτοκαλιού]] μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής (Τζουβάρα- Καραγιάννη, 1990) :
  
*<u>Φρεσκοστυμμένος χυμός</u> : Έχει μια διάρκεια ζωής 5 με 6 ημέρες και είναι ένα προϊόν που δεν υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία, ικανοποιώντας κατά συνέπεια την αυξανόμενη ζήτηση για φυσικά προϊόντα. Οι πρώτες ύλες επιλέγονται με μεγάλη προσοχή, πλένονται, συμπιέζονται και ο χυμός συσκευάζεται ασηπτικά και διανέμεται για τη λιανική πώληση.
+
*<u>Φυσικός χυμός μη συμπυκνωμένος (NFC, Not From Concentrate)</u> : είναι οι χυμοί που προέρχονται από την εκχύμωση του πορτοκαλιού και υποβάλλονται σε διήθηση, απαέρωση και παστερίωση.
  
*<u>Φρέσκος χυμός μη συμπυκνωμένος</u> : Ελάχιστη θερμική επεξεργασία χρησιμοποιείται για αυτόν το χυμό. Υποβάλλεται σε επεξεργασία και αποθηκεύεται παγωμένος ή παστεριώνεται και αποθηκεύεται με αποστειρωμένη μορφή. Πολλές φορές οι χυμοί αυτοί αποτελούνται επίσης από ένα μίγμα, από πολλές διαφορετικές ποικιλίες πορτοκαλιού, διαφορετικό στην ποιότητα χρώματος, περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που εξάγεται καθ' όλη τη διάρκεια της εποχής επιλογής ή/και στις διαφορετικές χώρες παραγωγής.
+
*<u>Συμπυκνωμένος φυσικός χυμός</u> : είναι προϊόντα συμπύκνωσης των έτοιμων φυσικών χυμών. Η συμπύκνωση πραγματοποιείται σε χαμηλή πίεση και ήπια θερμοκρασία (45<sup>o</sup>C).
  
*<u>Συμπυκνωμένος χυμός</u> : Αυτή η μορφή είναι πολύ συμφέρουσα για την αποθήκευση και τη μεταφορά, καθώς απαιτεί λιγότερο από πέντε έως έξι φορές τον όγκο από το φρέσκο χυμό. Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου επιτρέπει το συνεχή ανεφοδιασμό στους καταναλωτές. Πολλές φορές ο συμπυκνωμένος χυμός μπορεί να αποτελείται από πολλές διαφορετικές ποικιλίες πορτοκαλιού (Lanza, 2003).
+
*<u>Χυμοί comminuted ή πλήρους σύνθλιψης</u> : είναι οι πολτοί που προέρχονται από τη χρησιμοποίηση ολόκληρου του καρπού και θερμαίνονται σε ειδικούς κλιβάνους.
 +
 
 +
*<u>Σακχαρούχος φυσικός χυμός</u> : είναι ο έτοιμος φυσικός χυμός στον οποίο έχει προστεθεί ζάχαρη.
 +
 
 +
*<u>Συμπυκνωμένος σακχαρούχος χυμός</u> : είναι ο συμπυκνωμένος φυσικός χυμός στον οποίο έχει προστεθεί ζάχαρη.
 +
 
 +
Ο NFC χυμός είναι ποιοτικά ανώτερος του συμπυκνωμένου φυσικού χυμού, γιατί στην παραγωγή του δεν υπεισέρχεται στάδιο συμπύκνωσης-εξάτμισης και έτσι διατηρεί όλες τις πτητικές ουσίες που του προσδίδουν ευχάριστα γευστικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το συμπυκνωμένο, ο οποίος λόγω του σταδίου συμπύκνωσης - εξάτμισης χάνει εκτός από το νερό και αυτές τις πτητικές ουσίες. Παρά το γεγονός ότι ο NFC χυμός έχει μικρότερη διάρκεια ζωής από τον συμπυκνωμένο, οι καταναλωτές προτιμούν τον πρώτο, καθώς αυτός διατηρεί ορισμένες σημαντικές φυσικές ουσίες του φρούτου (βιταμίνες, αμινοξέα, ισχυρά αντιοξειδωτικά και καταλύτες) κοντά στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του φρούτου, ενώ η καθημερινή κατανάλωση βοηθά στη διατήρηση της υγείας των καταναλωτών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος
 +
(προστασία από ιώσεις) και παράλληλα ενισχύει την προσπάθεια καταπολέμησης της γήρανσης των κυττάρων και της πρόσληψης ελευθέρων ριζών.
 
__NOTOC__
 
__NOTOC__
 +
==Σχετικές σελίδες==
 +
 +
*[[Θερμική επεξεργασία τροφίμων]]
 +
*[[Πορτοκάλι]]
 
==Βιβλιογραφία==
 
==Βιβλιογραφία==
  
*"Συγκριτική μελέτη της επίδρασης της θερμικής επεξεργασίας και της υπερυψηλής πίεσης στα αρωματικά συστατικά χυμού πορτοκαλιού", διπλωματική εργασία της Μπαβέλα Σταματίνας, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών, Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Αθήνα 2011
+
*"Μελέτη της επίδρασης των διεργασιών παστερίωσης και αποπίκρανσης στις φυσικοχημικές παραμέτρους χυμού πορτοκαλιού Navel και διερεύνηση της ενζυμικής αποπίκρανσης του", διπλωματική εργασία της Σαριδάκη Αγγελική, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών, Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Αθήνα 2013
 
[[σχετίζεται με::Μονάδα χυμοποίησης| ]]
 
[[σχετίζεται με::Μονάδα χυμοποίησης| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 14:25, 18 Ιουλίου 2013

Μετά τη θερμική επεξεργασία ο χυμός υφίσταται την κατάλληλη επεξεργασία ώστε να παραχθούν τα διάφορα είδη χυμού. Τα διαφορετικά είδη χυμού πορτοκαλιού μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής (Τζουβάρα- Καραγιάννη, 1990) :

  • Φυσικός χυμός μη συμπυκνωμένος (NFC, Not From Concentrate) : είναι οι χυμοί που προέρχονται από την εκχύμωση του πορτοκαλιού και υποβάλλονται σε διήθηση, απαέρωση και παστερίωση.
  • Συμπυκνωμένος φυσικός χυμός : είναι προϊόντα συμπύκνωσης των έτοιμων φυσικών χυμών. Η συμπύκνωση πραγματοποιείται σε χαμηλή πίεση και ήπια θερμοκρασία (45oC).
  • Χυμοί comminuted ή πλήρους σύνθλιψης : είναι οι πολτοί που προέρχονται από τη χρησιμοποίηση ολόκληρου του καρπού και θερμαίνονται σε ειδικούς κλιβάνους.
  • Σακχαρούχος φυσικός χυμός : είναι ο έτοιμος φυσικός χυμός στον οποίο έχει προστεθεί ζάχαρη.
  • Συμπυκνωμένος σακχαρούχος χυμός : είναι ο συμπυκνωμένος φυσικός χυμός στον οποίο έχει προστεθεί ζάχαρη.

Ο NFC χυμός είναι ποιοτικά ανώτερος του συμπυκνωμένου φυσικού χυμού, γιατί στην παραγωγή του δεν υπεισέρχεται στάδιο συμπύκνωσης-εξάτμισης και έτσι διατηρεί όλες τις πτητικές ουσίες που του προσδίδουν ευχάριστα γευστικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το συμπυκνωμένο, ο οποίος λόγω του σταδίου συμπύκνωσης - εξάτμισης χάνει εκτός από το νερό και αυτές τις πτητικές ουσίες. Παρά το γεγονός ότι ο NFC χυμός έχει μικρότερη διάρκεια ζωής από τον συμπυκνωμένο, οι καταναλωτές προτιμούν τον πρώτο, καθώς αυτός διατηρεί ορισμένες σημαντικές φυσικές ουσίες του φρούτου (βιταμίνες, αμινοξέα, ισχυρά αντιοξειδωτικά και καταλύτες) κοντά στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του φρούτου, ενώ η καθημερινή κατανάλωση βοηθά στη διατήρηση της υγείας των καταναλωτών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος (προστασία από ιώσεις) και παράλληλα ενισχύει την προσπάθεια καταπολέμησης της γήρανσης των κυττάρων και της πρόσληψης ελευθέρων ριζών.

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  • "Μελέτη της επίδρασης των διεργασιών παστερίωσης και αποπίκρανσης στις φυσικοχημικές παραμέτρους χυμού πορτοκαλιού Navel και διερεύνηση της ενζυμικής αποπίκρανσης του", διπλωματική εργασία της Σαριδάκη Αγγελική, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών, Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Αθήνα 2013