Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ποικιλίες αμυγδαλιάς"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(3 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 99: Γραμμή 99:
  
  
 +
{{{top_heading|==}}}[[Ποικιλία αμυγδαλιάς Lauranne|Lauranne]]{{{top_heading|==}}}
  
 +
{{:Ποικιλία αμυγδαλιάς Lauranne|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
  
<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>
+
 
 +
<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>, <ref name="Νέες ποικιλίες αμυγδαλιάς"/>, <ref name="Νέες ποικιλίες αμυγδαλιάς"/>, <ref name="Χαρακτηριστικά αυτογόνιμων ποικιλιών αμυγδαλιάς"/>
  
  
Γραμμή 109: Γραμμή 112:
 
==Βιβλιογραφία==
 
==Βιβλιογραφία==
 
<references>
 
<references>
<ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref>  
+
<ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref>
 +
<ref name="Νέες ποικιλίες αμυγδαλιάς"> [{{#show:Ιστοσελίδα SymAgro/Νέες ποικιλίες αμυγδαλιάς| ?has link}} Νέες ποικιλίες αμυγδαλιάς]</ref>
 +
<ref name="Χαρακτηριστικά αυτογόνιμων ποικιλιών αμυγδαλιάς"> [{{#show:Ιστοσελίδα AgroNews/Χαρακτηριστικά αυτογόνιμων ποικιλιών αμυγδαλιάς| ?has link}} Χαρακτηριστικά αυτογόνιμων ποικιλιών αμυγδαλιάς]</ref>  
 
</references>
 
</references>
  

Τελευταία αναθεώρηση της 08:31, 12 Ιουνίου 2017

Ai

Ο καρπός της έχει σχήμα ωοειδές, περικάρπιο συνήθως λεπτό και κέλυφος ημίσκληρο. Η ψίχα έχει χρώμα καφέ, επιφάνεια ελαφρά τραχεία και γεύση γλυκιά. Θεωρείται ποικιλία παραγωγική, καλής ποιότητας, με ποσοστό ψίχας 42-45%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή μονόσπερμων αμυγδάλων. Ωριμάζει το τελευταίο πενθήμερο του Σεπτέμβρη. Σαν δέντρο, τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής του είναι μέτριας ζωηρότητας, με βλάστηση πλαγιόκλαδη. Είναι ευαίσθητη στο κορύνεο και ανθεκτική στη μονίλια. Καρποφορεί νωρίς και έχει πολύ μικρή τάση για παρενιαυτοφορία. Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται ως οψιμανθής (από αρχές έως τέλη Μαρτίου). Κατάγεται από τη Γαλλία.


Feragnes

Αμύγδαλα ποικιλίας Feragnes

Ο καρπός της έχει σχήμα επίμηκες, περικάρπιο χοντρό και κέλυφος ημίσκληρο. Η ψίχα έχει επιφάνεια ελαφρά τραχεία και γεύση γλυκιά. Θεωρείται ποικιλία παραγωγική, πολύ καλής ποιότητας, με ποσοστό ψίχας 35-39%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή μονόσπερμων αμυγδάλων. Ωριμάζει το τρίτο πενθήμερο του Σεπτέμβρη. Σαν δέντρο, είναι πολύ ζωηρή, με βλάστηση ορθόκλαδη. Είναι ευαίσθητη στο κορύνεο και ανθεκτική στη μονίλια. Καρποφορεί νωρίς και έχει πολύ μικρή τάση για παρενιαυτοφορία. Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται ως οψιμανθής (από αρχές έως τέλη Μαρτίου). Κατάγεται από τη Γαλλία και είναι υβρίδιο αφού έχει διασταυρωθεί η Ai με την Cristomorto.


Ferraduel

Αμύγδαλα ποικιλίας Ferraduel

Ο καρπός της έχει σχήμα επίμηκες, περικάρπιο χοντρό και κέλυφος σκληρό. Η ψίχα είναι αρκετά μεγάλη, με καλή γεύση. Θεωρείται ποικιλία παραγωγική, πολύ καλής ποιότητας, με ποσοστό ψίχας 25-28%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή μονόσπερμων αμυγδάλων. Ωριμάζει το δεύτερο πενθήμερο του Σεπτέμβρη. Σαν δέντρο είναι μέτρια έως πολύ ζωηρή, με βλάστηση ορθόκλαδη, ανθεκτική στη μονίλια. Καρποφορεί νωρίς και έχει πολύ μικρή τάση για παρενιαυτοφορία. Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται ως οψιμανθής (από αρχές έως τέλη Μαρτίου). Κατάγεται από τη Γαλλία και είναι υβρίδιο αφού έχει διασταυρωθεί η Ai με την Cristomorto.


Ardechoise

Ο καρπός της έχει σχήμα επίμηκες, περικάρπιο χοντρό και κέλυφος εύθραυστο. Η ψίχα είναι μακρυά, μυτερή, με επιφάνεια μάλλον τραχεία και μέτρια γεύση. Θεωρείται ποικιλία παραγωγική, μέτριας ποιότητας με ποσοστό ψίχας 50-55%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή διπλόσπερμων αμυγδάλων σε ποσοστό μέχρι 10%. Ωριμάζει κατά τα τέλη Αυγούστου. Σαν δέντρο είναι ζωηρή, με βλάστηση ορθόκλαδη, ανθεκτική στο κορύνεο. Καρποφορεί νωρίς και έχει πολύ μικρή τάση για παρενιαυτοφορία. Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται ως πρωϊμανθής (τέλη Φλεβάρη έως αρχές Μάρτη). Κατάγεται από τη Γαλλία.


Marcona

Ο καρπός της έχει σχήμα στρογγυλό, περικάρπιο μέτριου πάχους, κορυφή πεπλατυσμένη και κέλυφος σκληρό. Η ψίχα είναι στρογγυλωπή, με μέτρια γεύση. Θεωρείται ποικιλία πάρα πολύ παραγωγική και θεωρείται ίσως η πιο γόνιμη ποικιλία. Είναι μέτριας ποιότητας, με ποσοστό ψίχας 25-28%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή μονόσπερμων αμυγδάλων. Ωριμάζει τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη. Σαν δέντρο είναι μέτριας ζωηρότητας με βλάστηση ορθόκλαδη πυκνή, αρκετά ευαίσθητη στη μονίλια. Παρουσιάζει τάση παρενιαυτοφορίας από τον 5ο ή 6ο χρόνο της ηλικίας της και μπαίνει νωρίς σε καρποφορία από τον 2ο κιόλας χρόνο. Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται ως μεσοπρώϊμη (τέλη Φλεβάρη με μέσα Μάρτη). Κατάγεται από την Ισπανία.


Nonpareil

Ο καρπός της έχει σχήμα επίμηκες, χρώμα ανοιχτό γκρι, με περικάρπιο μέτριου πάχους και κέλυφος εύθραυστο. Η ψίχα είναι επιμήκης, ανοικτόχρωμη καφέ, ελκυστική με μέτρια γεύση. Θεωρείται ποικιλία παραγωγική, καλής ποιότητας, με ποσοστό ψίχας 60%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή διπλόσπερμων αμυγδάλων μέχρι ποσοστού 5%. Ωριμάζει κατά τα μέσα Σεπτέμβη. Σαν δέντρο είναι ζωηρή, με ορθόκλαδη βλάστηση, μέτρια ευαίσθητη στη μονίλια. Παρουσιάζει πολύ μικρή τάση για παρενιαυτοφορία και μπαίνει κάπως αργότερα σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες σε καρποφορία. Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται ως μεσοπρώϊμη (τέλη Φλεβάρη έως μέσα Μάρτη). Κατάγεται από την Καλιφόρνια και θεωρείται η καλύτερη ποικιλία στις Η.Π.Α που αντιπροσωπεύει σε ποσοστό παραγωγής πάνω από το 50%. Στην ποικιλία όμως αυτή εκδηλώνεται έντονα η ασθένεια Noninfectius bud failure που έχει ως σύμπτωμα την μη έκπτυξη των ξυλοφόρων οφθαλμών την άνοιξη που οδηγεί σε μείωση της φυλλικής επιφάνειας και παραγωγής.


Texas

Αμύγδαλα ποικιλίας Texas

Ο καρπός της έχει σχήμα στρογγυλό έως ωοειδές, περικάρπιο χοντρό και κέλυφος ημίσκληρο. Η ψίχα είναι στρογγυλή, μυτερή, καφετί χρώματος, ελαφρά αρωματική και υπόπικρη στη γεύση. Θεωρείται ποικιλία παραγωγική, καλής ποιότητας, με ποσοστό ψίχας 45%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή διπλόσπερμων αμυγδάλων σε ποσοστό 30-40%. Ωριμάζει κατά το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Σαν δέντρο είναι ζωηρή, με βλάστηση ορθόκλαδη και ανθεκτική στη μονίλια. Παρουσιάζει πάρα πολύ μικρή τάση για παρενιαυτοφορία και μπαίνει πάρα πολύ γρήγορα σε καρποφορία. Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται ως οψιμανθής (από αρχές έως τέλη Μαρτίου). Κατάγεται από την Καλιφόρνια των Η.Π.Α.


Thompson

Ο καρπός της έχει σχήμα επίμηκες, μυτερό και κέλυφος εύθραυστο. Η ψίχα είναι επίμηκες, μυτερή με υπόπικρη γεύση. Θεωρείται ποικιλία παραγωγική, καλής ποιότητας, με ποσοστό ψίχας 60-65%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή διπλόσπερμων αμυγδάλων σε ποσοστό 4-6%. Ωριμάζει περί τα τέλη του δευτέρου δεκαημέρου του Σεπτέμβρη. Σαν δέντρο είναι ζωηρή, με ορθόκλαδη βλάστηση και ανθεκτική στη μονίλια. Παρουσιάζει αρκετά μέτρια τάση για παρενιαυτοφορία και μπαίνει πολύ γρήγορα σε καρποφορία. Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται ως οψιμανθής (από αρχές έως τέλη Μαρτίου). Συγκομίζεται δύσκολα και για αυτό η καλλιέργειά της έχει μειωθεί σημαντικά. Κατάγεται από τις Η.Π.Α.


Princesse 103

Ο καρπός της έχει σχήμα μάλλον σφαιρικό και κέλυφος εύθραυστο. Η ψίχα είναι σφαιρική και ανοικτόχρωμη. Θεωρείται ποικιλία παραγωγική, καλής ποιότητας με ποσοστό ψίχας 45-47%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή διπλόσπερμων αμυγδάλων σε υψηλό ποσοστό. Ωριμάζει κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Σαν δέντρο είναι μέτρια έως ζωηρή με ορθόκλαδη βλάστηση. Παρουσιάζει τάση παρενιαυτοφορίας και μπαίνει κάπως αργά σε καρποφορία. Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται ως πρωϊμανθής (τέλη Φλεβάρη έως αρχές Μάρτη). Κατάγεται από την Γαλλία.


Truoito

Ο καρπός της έχει σχήμα ωοειδές με περικάρπιο χοντρό και κέλυφος σκληρό. Η ψίχα είναι ωοειδής και αρκετά γευστική. Θεωρείται ποικιλία παραγωγική, καλής ποιότητας, με ποσοστό ψίχας 28-30%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή διπλόσπερμων αμυγδάλων σε ποσοστό 5%. Ωριμάζει κατά το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Σαν δέντρο είναι ζωηρή, με βλάστηση πλαγιόκλαδη και μέτρια ανθεκτική στη μονίλια. Παρουσιάζει τάση για παρενιαυτοφορία και μπαίνει γρήγορα σε καρποφορία. Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται ως οψιμανθής (από αρχές έως τέλη Μαρτίου). Κατάγεται από την Ιταλία.


Ρέτσου

Αμύγδαλα ποικιλίας Ρέτσου

Ο καρπός της έχει σχήμα επίμηκες, κέλυφος εύθραυστο. Η ψίχα είναι επιμήκης και γευστική. Θεωρείται ποικιλία σταθερά πολύ παραγωγική, καλής ποιότητας, με ποσοστό ψίχας 55-65%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή διπλόσπερμων αμυγδάλων σε ποσοστό 10-12%. Ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Σαν δέντρο είναι ζωηρή, με βλάστηση ορθόκλαδη και αρκετά ευπαθής στη μονίλια. Παρουσιάζει πάρα πολύ μικρή τάση για παρενιαυτοφορία και μπαίνει νωρίς σε καρποφορία. Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται ως οψιμανθής (από αρχές έως τέλη Μαρτίου). Κατάγεται από την Ελλάδα και προήλθε ως τυχαίο σπορόφυτο.


Ne plus ultra

Ο καρπός της έχει σχήμα επίμηκες, μυτερό και κέλυφος εύθραυστο. Η ψίχα είναι επιμήκης και μέτρια γευστική. Θεωρείται ποικιλία παραγωγική, καλής ποιότητας, με ποσοστό ψίχας 55-60%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή διπλόσπερμων αμυγδάλων σε υψηλό ποσοστό. Ωριμάζει κατά τα τέλη του δεύτερου δεκαημέρου του Σεπτέμβρη. Σαν δέντρο είναι ζωηρή, με βλάστηση ημιορθόκλαδη. Παρουσιάζει μικρή τάση για παρενιαυτοφορία και μπαίνει νωρίς σε καρποφορία. Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται ως πρωϊανθής (τέλη Φλεβάρη έως αρχές Μάρτη). Κατάγεται από τις Η.Π.Α.


Merced

Θεωρείται ποικιλία παραγωγική, με αμύγδαλα απαλοκέλυφα, μέτριας ποιότητας, Σαν δέντρο είναι λιγότερη ζωηρή από την Nonpareil και χρησιμοποιείται ως επικονιαστής της. Λόγω δυσκολίας στην συγκομιδή της έχει περιοριστεί πάρα πολύ η καλλιέργειά της. Κατάγεται από τις Η.Π.Α.


Tardy Nonpareil

Προήλθε ως μεταλλαγή οφθαλμού από την Νonpareil και ανθίζει 1,5 με 2 εβδομάδες μετά το πατρικό δέντρο. Τα χαρακτηριστικά των καρπών της είναι παρόμοια με εκείνα της Nonpareil. Δεν είναι πολύ διαδεδομένη γιατί χαρακτηρίζεται από μικρή παραγωγή.


Genco

Ο καρπός της έχει σχήμα μάλλον ωοειδές και κέλυφος σκληρό. Η ψίχα είναι ωοειδές, με καλή γεύση. Θεωρείται ποικιλία πολύ παραγωγική, καλής ποιότητας, με ποσοστό ψίχας 26-30%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή διπλόσπερμων αμυγδάλων μέχρι ποσοστού 2-4%. Ωριμάζει κατά τα μέσα Σεπτέμβη. Σαν δέντρο είναι μέτριας ζωηρότητας, με βλάστηση ελαφρά πλαγιόκλαδη και ανθεκτική στη ξηρασία. Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται ως οψιμανθής (τέλη Φλεβάρη έως αρχές Μάρτη). Κατάγεται από την Ιταλία.


Tuono

Ο καρπός της έχει σχήμα ωοειδές και κέλυφος σκληρό. Η ψίχα είναι ωοειδές, πολύ καλής γεύσης. Θεωρείται ποικιλία πάρα πολύ παραγωγική, πολύ καλής ποιότητας, με ποσοστό ψίχας 35-40%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή μικρού ποσοστού διπλόσπερμων αμυγδάλων (1%). Ωριμάζει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Σαν δέντρο, είναι ζωηρή, με βλάστηση ορθόκλαδη. Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται ως οψιμανθής (από αρχές έως τέλη Μαρτίου). Κατάγεται από τη Ιταλία.


Cristomorto

Ο καρπός της έχει σχήμα ωοειδές και κέλυφος σκληρό. Η ψίχα είναι ωοειδής, καλής γεύσης. Θεωρείται ποικιλία αρκετά παραγωγική, καλής ποιότητας, με ποσοστό ψίχας 26-28%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή διπλόσπερμων αμυγδάλων σε ποσοστό 6-8%. Ωριμάζει κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Σαν δέντρο είναι ζωηρή, με βλάστηση ορθόκλαδη και ανθεκτική στο κορύνεο. Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται ως μεσοπρωϊανθής (τέλη Φλεβάρη έως αρχές Μάρτη). Κατάγεται από την Ιταλία.


Marijo ferralise

Ο καρπός της έχει σχήμα επίμηκες, περικάρπιο χοντρό και κέλυφος σκληρό. Η ψίχα έχει επιφάνεια λεία και γεύση γλυκιά. Θεωρείται ποικιλία παραγωγική, πολύ καλής ποιότητας με ποσοστό ψίχας 30%. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή μονόσπερμων αμυγδάλων. Ωριμάζει το τρίτο πενθήμερο του Σεπτέμβρη. Σαν δέντρο είναι πολύ ζωηρή, με βλάστηση ορθόκλαδη. Καρποφορεί νωρίς και έχει πολύ μικρή τάση για παρενιαυτοφορία. Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται ως οψιμανθής (συνανθεί με τη Feragnes και την Ai). Ως καταλληλότεροι επικονιαστές για αυτή την ποικιλία είναι οι Ai και Ferraduel. Θεωρείται ποικιλία ανεκτική στη μονίλια. Κατάγεται από την Γαλλία.


Guara

Ποικιλία Ισπανικής προέλευσης, αποτελεί κλωνική επιλογή του Δενδροκομικού Σταθμού Γεωπονικής έρευνας της Σαραγόσας της Ισπανίας. Μορφολογία και Φυσιολογία-Ευρωστία μέση. Σχήμα και διακλάδωση μέτρια, ορθόκλαδο με λίγες διακλαδώσεις. Άνθη λευκά μέτριου μεγέθους. Εποχή ανθήσεως όψιμη. Ένταση ανθήσεως πλούσια. Γονιμότητα αυτογόνιμη. Εποχή ωριμάνσεως πολύ πρώιμη. Αγρονομικά χαρακτηριστικά-παραγωγικότητα πολύ υψηλή. Εναλλαγή ετήσιας παραγωγής-χαμηλή. Ευκολία συγκομιδής πολύ εύκολη. Εμπορικά χαρακτηριστικά καρπός-σκληρότητα σκληρός. Οι πρώτες συγκομιδές δίνουν αμύγδαλα ημίσκληρα. Σχήμα αμυγδαλοειδές. Απόδοση σε ψίχα 32-55%. Ψίχα-μέγεθος μέσο. Σχήμα καρδιόσχημο. Μέσο βάρος 1,45 γραμμάρια. Επιδερμίδα καφέ χρώματος με λίγο ανώμαλη επιφάνεια. Χρήσεις αμύγδαλου που εκτιμάται πολύ στην ζαχαροπλαστική λόγω του χρώματος και του μέσου μεγέθους του. Γενική εκτίμηση αυτογόνιμη ποικιλία που συνδυάζεται με την αντοχή στους όψιμους παγετούς και την κανονικότητα στην παραγωγή. Σχηματίζεται εύκολα ο σκελετός και είναι εύκολη στο κλάδεμα.


Supernova

Ποικιλία Ιταλικής προέλευσης. Μορφολογία και φυσιολογία-ευρωστία μέση. Σχήμα και διακλάδωση-ανοιχτό σχήμα με μέτριες διακλαδώσεις. Καρποφορία κυρίως επάνω σε μικτούς βλαστούς και σε <<μπουκέτα του Μαΐου>>. Ευκολία σχηματισμού σχετικά εύκολη. Άνθη πέταλα λευκά και μέτριου έως μεγάλου μεγέθους. Εποχή ανθήσεως όψιμη. Ένταση ανθήσεως πλούσια. Γονιμότητα αυτογόνιμη. Εποχή ωριμάνσεως μέσης πρωιμότητας. Αγρονομικά χαρακτηριστικά-παραγωγικότητα υψηλή. Ευκολία συγκομιδής εύκολη. Εμπορικά χαρακτηριστικά καρπός σκληρότητα-σκληρός. Σχήμα καρδιόσχημος με χαρακτηριστικό άκρο. Απόδοση σε ψίχα 35-40%. Μέγεθος ψίχας μεγάλο. Σχήμα ελλειπτικό και επίμηκες. Χρήσεις αμυγδάλου με καλή γεύση και με πολλές χρήσεις. Είναι ανθεκτική στους παγετούς.


Lauranne

Η ποικιλία Lauranne καλλιεργείται εκτεταμένα στην Γαλλία. Η συγκεκριμένη ποικιλία προήλθε από διασταύρωση της Tuono με Ferragnes το 1978 στο INRA (Γαλλία) και είναι εγγεγραμμένη στον Γαλλικό κατάλογο ποικιλιών από το 1991. Είναι αυτογόνιμη ποικιλία που μπορεί να καλλιεργηθεί χωρίς επικονιαστές. Ανθίζει τρεις ημέρες μετά τη Ferragnes. Εισέρχεται γρήγοροα σε παραγωγή με παραγωγικότητα χωρίς διακυμάνσει, αλλά μικρότερη σε σχέση με τη Ferragnes. Το μέγεθος της ψίχας είναι μικρό προς μέτριο.


[1], [2], [2], [3]



Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  2. 2,0 2,1 Νέες ποικιλίες αμυγδαλιάς
  3. Χαρακτηριστικά αυτογόνιμων ποικιλιών αμυγδαλιάς