Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εχθροί μαστιχόδενδρου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με '{{{top_heading|==}}}Κοκκοειδής ψείρα{{{top_heading|==}}} {{:Εχθρός ...')
 
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 15: Γραμμή 15:
 
{{:Εχθρός μαστιχόδενδρου Σινόξυλο|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
 
{{:Εχθρός μαστιχόδενδρου Σινόξυλο|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
  
 +
<ref name="Μαστιχόδενδρο1"/>
 +
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Μαστιχόδενδρο1"> Η επίδραση των χαρακτηριστικών του μαστιχοπαραγωγού στην παραγωγή και στην προώθηση της μαστίχας Χίου, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Ειρήνης Πιταούλη, Αθήνα 2004.</ref>
 +
</references>
  
 
[[σχετίζεται με::Μαστιχόδενδρο| ]]
 
[[σχετίζεται με::Μαστιχόδενδρο| ]]
Γραμμή 20: Γραμμή 26:
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 
[[Category:Κατάλογος]]
 
[[Category:Κατάλογος]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 09:13, 21 Ιουλίου 2015

Κοκκοειδής ψείρα

Προσβολή βλαστού μαστιχόδενδρου από Κοκκοειδή ψείρα

Το μαστιχόδενδρο προσβάλλεται από ένα είδος κοκκοειδούς ψείρας που ονομάζεται Coccidae, αλλά η προσβολή είναι πολύ περιορισμένη. Η εξάπλωσή τους στο φυτό γίνεται με τον αέρα. Η καλή κατάσταση του μαστιχόδενδρου εξασφαλίζει την αυτοάμυνά του κατά της κοκκοειδούς ψείρας. Με την προσβολή τα φύλλα και οι νεαροί βλαστοί παραμορφώνονται ενώ η εξωτερική εμφάνιση του φυτού εξ' αιτίας των εκκρίσεων διαφόρων ουσιών από αυτά τα έντομα είναι δυσάρεστη. Σε εντονότερη προσβολή εξασθενεί και παρακμάζει το δένδρο. Για την αντιμετώπισή τους πρέπει ν’ απομακρύνουμε τα μολυσμένα κλαδιά κλαδεύοντας και καίγοντάς τα. Μ’ αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται η παρουσία του εντόμου. Είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τις σωστές αγροτεχνικές μεθόδους, π.χ. τη χρήση αναπαραγωγικού υλικού καθαρού από μολύνσεις. Όσον αφορά τη χημική αντιμετώπιση, είναι σημαντικό να προληφθούν οι διαχειμάζοντες πληθυσμοί και όλες οι άλλες μορφές του εντόμου. Τα ιπτάμενα αρσενικά πρέπει να αντιμετωπίζονται με ειδικό σχεδιασμό. Οι μικρές προσβολές μπορούν να καταπολεμηθούν σκουπίζοντας κάθε έντομο ξεχωριστά με ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα. Αν είναι απαραίτητο μπορούμε να ψεκάσουμε με μαλάθειο όταν εμφανιστούν.




Κάμπιες

Liparis dispar

Η κάμπια της λιπαρίδας Liparis dispar ή όπως αλλιώς λέγεται Liparidae τρώει τα νεαρά φύλλα, αλλά η έκταση της προσβολής είναι περιορισμένη. Η καταπολέμηση της λιπαρίδας γίνεται με ξύλινη σπάτουλα και σε όλα τα στάδια της ανάπτυξή της. Η εμφάνιση και η ανάπτυξη της λιπαρίδας γίνεται τον Ιούλιο και Αύγουστο. Πάντως δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα λόγω της λιπαρίδας, οπότε δεν συνιστάται η χημική καταπολέμησή της.




Αφίδες

Aploneura lentisci

Ένα είδος αφίδας η Aploneura lentisci παρασιτεί κατ’ αποκλειστικότητα στο είδος Pistacia lentiscus. Συγκεκριμένα, δημιουργεί θυλακοειδείς κύστες στο βλαστό και τα φύλλα προς το τέλος Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου. Εδώ εναποτίθενται τα αυγά και προς τον Οκτώβριο από κάθε κύστη θα προέλθουν μερικές νέες αφίδες. Για την αντιμετώπιση λοιπόν συνιστάται η καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας αμέσως μετά την συγκομιδή, αλλά και η συστηματική καταπολέμηση των ζιζανίων.




Σινόξυλο

Sinoxylon sexdentatum

Το έντομο που προκαλεί αυτή την προσβολή στο μαστιχόδενδρο είναι το παράσιτο κολεόπτερο Sinoxylon sexdentatum της οικογένειας Bostrichidae. Αμφότερα παρασιτούν στα φύλλα του μαστιχόδενδρου και απορροφούν τον κυτταρικό χυμό. Το αποτέλεσμα είναι το κιτρίνισμα και η πτώση των φύλλων που αποδυναμώνουν το δένδρο. Ο περιορισμός ή εξαφάνιση των ακαλλιέργητων εκτάσεων που βρίσκονται κοντά σε μαστιχόδενδρα βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του εντόμου. Σε περιπτώσεις προσβολών συνιστάται ψεκασμός με οργανικό εντομοκτόνο σκευάσματος επαφής ή του πεπτικού συστήματος.




[1]

Βιβλιογραφία

  1. Η επίδραση των χαρακτηριστικών του μαστιχοπαραγωγού στην παραγωγή και στην προώθηση της μαστίχας Χίου, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Ειρήνης Πιταούλη, Αθήνα 2004.