Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εκτροφές βοοειδών πεδινών περιοχών"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Στις πεδινές περιοχές εκτρέφεται το 70% των αρμεγόμενων αγελάδων και προσφέρεται ...')
 
 
(3 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Στις πεδινές περιοχές εκτρέφεται το 70% των αρμεγόμενων [[βοοειδή |αγελάδων]] και προσφέρεται το 76% του [[αγελαδινό γάλα |αγελαδινού γάλακτος]] που παράγεται στη χώρα μας. Στις συστηματικές αυτές [[εκτροφή βοοειδών |εκτροφές]] στηρίζεται η βιομηχανία γάλακτος της χώρας. Είναι εκτροφές συστηματικές (βουστάσια) είτε οικογενειακού τύπου (15-20 αγελάδες) είτε επιχειρηματικής μορφής (άνω των 20 αγελάδων). Οι αγελάδες είναι συνήθως καθαρόαιμες [[Η φυλή Holstein |Χολστάιν]] ή σπανιότερα Σβύτς.
+
Στις πεδινές περιοχές εκτρέφεται το 70% των αρμεγόμενων [[βοοειδή |αγελάδων]] και προσφέρεται το 76% του [[αγελαδινό γάλα |αγελαδινού γάλακτος]] που παράγεται στη χώρα μας. Στις συστηματικές αυτές [[εκτροφή βοοειδών |εκτροφές]] στηρίζεται η βιομηχανία γάλακτος της χώρας. Είναι εκτροφές συστηματικές (βουστάσια) είτε οικογενειακού τύπου (15-20 αγελάδες) είτε επιχειρηματικής μορφής (άνω των 20 αγελάδων). Οι αγελάδες είναι συνήθως καθαρόαιμες [[Η φυλή Holstein |Χολστάιν]] ή σπανιότερα [[Η φυλή Φαιά των Άλπεων (Σβυτς) |Σβύτς]].
  
Η μονάδα πρέπει να ιδιοπαράγει τις χονδροειδής [[ζωοτροφές]] σε ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα χωράφια. Υπολογίζονται 2-3 στρεμ./ αγελάδα για την κάλυψη των ετησίων αναγκών της. Η μηχανική άλμεξη είναι απαραίτητη, όπως και η ψύξη του γάλακτος στη μονάδα. Συνήθως η βιομηχανία χορηγεί ψυκτικές δεξαμενές δωρεάν στις σημαντικές μονάδες παραγωγής. Η [[αναπαραγωγή βοοειδών |αναπαραγωγή]] γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με την σπερματέγχυση. Οι καλύτερες μονάδες υπάγονται σε προγράμματα γενετικής βελτίωσης και τροφοδοτούνται με εισαγόμενο σπέρμα απογονικά ελεγμένων ταύρων.
+
Η μονάδα πρέπει να ιδιοπαράγει τις χονδροειδείς [[ζωοτροφές]] σε ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα χωράφια. Υπολογίζονται 2-3 στρεμ./ αγελάδα για την κάλυψη των ετησίων αναγκών της. Η μηχανική άλμεξη είναι απαραίτητη, όπως και η ψύξη του γάλακτος στη μονάδα. Συνήθως η βιομηχανία χορηγεί ψυκτικές δεξαμενές δωρεάν στις σημαντικές μονάδες παραγωγής. Η [[αναπαραγωγή βοοειδών |αναπαραγωγή]] γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με την [[Φυσικό ζευγάρωμα ή τεχνητή σπερματέγχυση |σπερματέγχυση]]. Οι καλύτερες μονάδες υπάγονται σε προγράμματα γενετικής βελτίωσης και τροφοδοτούνται με εισαγόμενο σπέρμα απο γονικά ελεγμένους ταύρους.
  
 
Οι [[Εγκαταστάσεις βοοειδών |κτηριακές εγκαταστάσεις]] και ο εξοπλισμός των στάβλων είναι συνήθως σύγχρονοι και επαρκείς. Στις μεγαλύτερες μονάδες χρησιμοποιείται και μισθωμένο εργατικό προσωπικό (σταβλίτες), που όμως δεν βρίσκεται εύκολα, ιδιαίτερα σε περιοχές κοντά σε μεγάλες πόλεις.
 
Οι [[Εγκαταστάσεις βοοειδών |κτηριακές εγκαταστάσεις]] και ο εξοπλισμός των στάβλων είναι συνήθως σύγχρονοι και επαρκείς. Στις μεγαλύτερες μονάδες χρησιμοποιείται και μισθωμένο εργατικό προσωπικό (σταβλίτες), που όμως δεν βρίσκεται εύκολα, ιδιαίτερα σε περιοχές κοντά σε μεγάλες πόλεις.

Τελευταία αναθεώρηση της 14:33, 11 Φεβρουαρίου 2014

Στις πεδινές περιοχές εκτρέφεται το 70% των αρμεγόμενων αγελάδων και προσφέρεται το 76% του αγελαδινού γάλακτος που παράγεται στη χώρα μας. Στις συστηματικές αυτές εκτροφές στηρίζεται η βιομηχανία γάλακτος της χώρας. Είναι εκτροφές συστηματικές (βουστάσια) είτε οικογενειακού τύπου (15-20 αγελάδες) είτε επιχειρηματικής μορφής (άνω των 20 αγελάδων). Οι αγελάδες είναι συνήθως καθαρόαιμες Χολστάιν ή σπανιότερα Σβύτς.

Η μονάδα πρέπει να ιδιοπαράγει τις χονδροειδείς ζωοτροφές σε ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα χωράφια. Υπολογίζονται 2-3 στρεμ./ αγελάδα για την κάλυψη των ετησίων αναγκών της. Η μηχανική άλμεξη είναι απαραίτητη, όπως και η ψύξη του γάλακτος στη μονάδα. Συνήθως η βιομηχανία χορηγεί ψυκτικές δεξαμενές δωρεάν στις σημαντικές μονάδες παραγωγής. Η αναπαραγωγή γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με την σπερματέγχυση. Οι καλύτερες μονάδες υπάγονται σε προγράμματα γενετικής βελτίωσης και τροφοδοτούνται με εισαγόμενο σπέρμα απο γονικά ελεγμένους ταύρους.

Οι κτηριακές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός των στάβλων είναι συνήθως σύγχρονοι και επαρκείς. Στις μεγαλύτερες μονάδες χρησιμοποιείται και μισθωμένο εργατικό προσωπικό (σταβλίτες), που όμως δεν βρίσκεται εύκολα, ιδιαίτερα σε περιοχές κοντά σε μεγάλες πόλεις.