Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Η παραγωγή βασιλισσών"
Γραμμή 5: | Γραμμή 5: | ||
Ο μελισσοκόμος για να αποκτήσει βασίλισσες άριστης ποιότητας πρέπει να καταφύγει στη συστηματική βασιλοτροφία. Οι βασίλισσες που παράγουν τα μελίσσια μόνα τους λόγω ορφάνιας ή αντικατάστασης ηλικιωμένης ή ελαττωματικής βασίλισσας δεν είναι πάντα καλές, συχνά έχουν μειονεκτήματα. | Ο μελισσοκόμος για να αποκτήσει βασίλισσες άριστης ποιότητας πρέπει να καταφύγει στη συστηματική βασιλοτροφία. Οι βασίλισσες που παράγουν τα μελίσσια μόνα τους λόγω ορφάνιας ή αντικατάστασης ηλικιωμένης ή ελαττωματικής βασίλισσας δεν είναι πάντα καλές, συχνά έχουν μειονεκτήματα. | ||
− | Για τη βασιλοτροφία διαλέγει ο μελισσοκόμος δυνατά και υγιή μελίσσια με άριστες βασίλισσες για να πάρει από αυτά γόνο για την εκτροφή. Εκείνο που πρέπει να προσέξει είναι η σωστή ηλικία του εμβολιασμένου σκουληκιού. Η συστηματική τροφοδότηση είναι απαραίτητη. | + | Για τη βασιλοτροφία διαλέγει ο μελισσοκόμος δυνατά και υγιή μελίσσια με άριστες βασίλισσες για να πάρει από αυτά γόνο για την [[Εκτροφή μελισσών |εκτροφή]]. Εκείνο που πρέπει να προσέξει είναι η σωστή ηλικία του εμβολιασμένου σκουληκιού. Η συστηματική τροφοδότηση είναι απαραίτητη. |
Εξαρτήματα για τη βασιλοτροφία: | Εξαρτήματα για τη βασιλοτροφία: |
Αναθεώρηση της 11:44, 3 Δεκεμβρίου 2013
Η παραγωγή βασιλισσών
Η καλή βασίλισσα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη σωστή ανάπτυξη του μελισσιού. Μελίσσια που έχουν νέες και καλές βασίλισσες δίνουν πολύ περισσότερο μέλι από εκείνα που έχουν γερασμένες ή ελαττωματικές, οι οποίες έχουν περιορισμένη γέννα και δεν μπορούν να δημιουργήσουν δυνατά μελίσσια.
Ο μελισσοκόμος για να αποκτήσει βασίλισσες άριστης ποιότητας πρέπει να καταφύγει στη συστηματική βασιλοτροφία. Οι βασίλισσες που παράγουν τα μελίσσια μόνα τους λόγω ορφάνιας ή αντικατάστασης ηλικιωμένης ή ελαττωματικής βασίλισσας δεν είναι πάντα καλές, συχνά έχουν μειονεκτήματα.
Για τη βασιλοτροφία διαλέγει ο μελισσοκόμος δυνατά και υγιή μελίσσια με άριστες βασίλισσες για να πάρει από αυτά γόνο για την εκτροφή. Εκείνο που πρέπει να προσέξει είναι η σωστή ηλικία του εμβολιασμένου σκουληκιού. Η συστηματική τροφοδότηση είναι απαραίτητη.
Εξαρτήματα για τη βασιλοτροφία:
- Τροφοδότες,
- Τεχνητά βασιλοκύτταρα από κερί ή πλαστικό που προσαρμόζεται με πήχεις πάνω στα πλαίσια,
- Βελονάκια εμβολιασμού,
- Κλουβιά βασιλισσών.
Κλασική μέθοδος Βασιλοτροφίας
Κυψέλη έναρξης:
1η ημέρα: Διαλέγουμε μια δυνατή κυψέλη. Αφαιρούμε τη βασίλισσα και όλα τα πλαίσια με ανοιχτό γόνο και αυγά. Αφαιρούμε τον όροφο και περιορίζουμε τις μέλισσες στην γονοφωλιά σε 9 πλαίσια για να έχουν περισσότερο χώρο να κινούνται. Η βασίλισσα με τα υπόλοιπα πλαίσια τοποθετούνται σαν όροφος σε μία κυψέλη με διάφραγμα. Η βασίλισσα να είναι σε κλουβί για να μην τη θανατώσουν. Στο κέντρο της κυψέλης έναρξης τοποθετούμε ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο. Έχουμε, δηλαδή, την εξής διάταξη: 1 πλαίσιο με μέλι, 2 πλαίσια με σφραγισμένο γόνο, 1 πλαίσιο με μέλι και γύρη, 1 πλαίσιο με ανοιχτό γόνο, 2 πλαίσια με σφραγισμένο γόνο, 1 πλαίσιο με μέλι και γύρη, 1 πλαίσιο με μέλι. Την ίδια ημέρα γίνεται και η προετοιμασία των μελισσιών αποπεράτωσης. Χρησιμοποιούμε 2 δυνατά διώροφα μελίσσια. Σ' αυτά η βασίλισσα περιορίζεται στη γονοφωλιά μαζί με όλα τα πλαίσια ανοιχτού γόνου εκτός από ένα. Στον όροφο τοποθετούνται όλα τα πλαίσια με το σφραγισμένο γόνο και το 1 πλαίσιο με τον ανοιχτό. Ανάμεσα στους δύο ορόφους τοποθετείται βασιλικό διάφραγμα, ενώ δημιουργούμε 2η είσοδο για τον πάνω όροφο. Αρχίζουμε να τροφοδοτούμε με σιρόπι 1:1.
3η ημέρα: Ανοίγουμε την κυψέλη έναρξης, καταστρέφουμε τα βασιλικά κελιά που έχουν σχηματιστεί, αφαιρούμε το πλαίσιο με τον ανοιχτό γόνο και στη θέση του τοποθετούμε το πλαίσιο με τις δύο βέργες με τα τεχνικά εμβολιασμένα κελιά. Ο εμβολιασμός γίνεται με προνύμφες 24 ωρών, που μεταφέρονται προσεκτικά με το βελονάκι από το εργατικό κελί στο τεχνητό βασιλικό. Σε κάθε κελί πριν τον εμβολιασμό τοποθετούμε μια σταγόνα βασιλικό πολτό αραιωμένο με νερό 1:1. Προσοχή να μη βυθιστεί το σκουληκάκι στον πολτό και πνιγεί, αλλά να επιπλέει.
4η ημέρα: Τα βασιλικά κελιά απομακρύνονται από το μελίσσι έναρξης και τοποθετούνται ανά μία βέργα στον άνω όροφο των δύο μελισσιών αποπεράτωσης, δίπλα στο πλαίσιο με τον ανοιχτό γόνο.
Η κυψέλη έναρξης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς διαδοχικούς εμβολιασμούς για βασιλοτροφία ή παραγωγή βασιλικού πολτού.
Για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση πρέπει να τοποθετούνται πλαίσια με σφραγισμένο ή εκκολαπτόμενο γόνο από άλλη κυψέλη.
9η ημέρα: Επιθεωρούνται τα μελίσσια αποπεράτωσης, καταστρέφονται τα αυτοσχέδια κελιά που υπάρχουν στο δεύτερο όροφο και ενισχύουμε με ένα πλαίσιο με εκκολαπτόμενο γόνο.
13η ημέρα: Επιθεωρούμε τα μελίσσια αποπεράτωσης για να ελέγξουμε πόσα βασιλικά κελιά έχουν σφραγιστεί κανονικά. Με βάση αυτόν τον αριθμό προετοιμάζουμε κυψελίδια σύζευξης. Σε κάθε κυψελίδιο τοποθετούμε την ίδια ημέρα από ένα ώριμο βασιλικό κελί. ΠΡΟΣΟΧΗ. Ποτέ δεν τινάζουμε πλαίσια με βασιλικά κελιά. Για να απομακρύνουμε τις μέλισσες χρησιμοποιούμε τη μελισσοκομική βούρτσα.
24η ημέρα: Γίνεται έλεγχος για εμφάνιση γόνου.
Σημείωση: Η νέα βασίλισσα ωριμάζει σεξουαλικά σε 4-7 ημέρες από την έξοδό της από το κελί. Αν δεν συζευχθεί ως την 21η ημέρα αχρηστεύεται.