Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κάστανο"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 36: Γραμμή 36:
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
 
 
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]]
 
[[παράγεται από::Καστανιά| ]]
 
[[παράγεται από::Καστανιά| ]]

Αναθεώρηση της 13:07, 9 Ιουλίου 2013

Ψητά κάστανα
Κάστανα βραστά
Γλυκό κουταλιού από κάστανο
Μαρμελάδα από κάστανα

Συντήρηση

Τα φρέσκα κάστανα περιέχουν 40-45% υδατάνθρακες, κυρίως σε μορφή αμύλου, περίπου 5% λάδι και 50% υγρασία. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό και υδατάνθρακες είναι φθαρτά και χρειάζονται ειδικές φροντίδες για να παρεμποδιστεί η αποξήρανσή τους και από το να καταστούν σκληρά και μη φαγώσιμα.

Η καταστροφή των καστάνων οφείλεται στο μούχλιασμα, που μπορεί να αποφευχθεί με την καταστροφή των μικροοργανισμών, τη μείωση της περιεκτικότητας της υγρασίας σε 10% ή λιγότερο, τη διατήρηση της σχετικής υγρασίας του του αποθηκευτικού χώρου σε 70% και η διατήρηση της θερμοκρασίας του αποθηκευτικού χώρου σε 0oC ή χαμηλότερα. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Συντήρηση καστάνων[1]

Διαθρεπτική αξία

Τα κάστανα έχουν υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, ενώ περιέχουν ελάχιστο λίπος και καθόλου χοληστερόλη και νάτριο. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λιπαρά, όμως το κάστανο αποτελεί εξαίρεση. Περιέχει τα λιγότερα λιπαρά από όλους μόλις 1 γραμμάριο ανά μερίδα (τρία κάστανα). Ακόμα όμως κι αυτή η μικρή ποσότητα λίπους αποτελείται κυρίως από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα κύρια λιπαρά οξέα του κάστανου είναι το λινελαϊκό και το λινολενικό οξύ, δηλαδή τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, γνωστά για την προστατευτική τους δράση στο καρδιαγγειακό. Η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι υψηλή 13 gr ανά μερίδα ή 87%της συνολικής ενεργειακής σύστασης, γι αυτό και το κάστανο έχει χρησιμοποιηθεί σε συνταγές ως υποκατάστατο δημητριακών ή ακόμα και ως λαχανικό. Σημαντικό ποσοστό των υδατανθράκων στον καρπό αποτελούν οι φυτικές ίνες, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Η περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη είναι χαμηλή 1 γραμμάριο ανά μερίδα, αλλά περιέχει σε ικανοποιητικές ποσότητες όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, αποτελώντας έτσι ένα τρόφιμο υψηλής πρωτεϊνικής αξίας. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Διαθρεπτική αξία καστάνων[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  2. Κάστανα και διατροφική αξία του Κραμποκούκη Θωμά, Διατροφολόγου-Διαιτολόγου.